vfds

GLASPÄRLOR
Pärlor är känsliga, därför bör du inte ha dom på vid solning, i bastun, i duschen, på träningen, hos frisören eller när du sover. Var noga med att inte få tex hårspray, hudkräm eller parfym på dem.

Alla ytbehandlingar, tex vaxning eller gummering, slits bort med tiden. Sitter armbandet för tight på din handled kan pärlornas färg lätt skavas av - så tänk på att välja rätt storlek! Sköt om dina pärlarmband, rengör dem med en fuktig trasa eller microfiberduk varje dag så håller du dem fräscha längre.

Pärlor tycker inte om kemikalier som hårspray, parfym eller smink.
Pärlor tycker inte om stora temperaturskillnader, så lägg inte ditt nyss använda armband på stenbordet eller i bastun/solen eller i kylen/frysen.

Elastisk tråd är känslig för mekaniskt slitage, saltvatten, väder och vind. 
Budskapsberlockerna är känsliga för fukt, vatten, väder och vind. Se till att hålla dem torra!

SILVERPLÄTERAD METALL
Smycken av metall gillar inte vatten. De tycker inte om duschkrämer, tvål, hudkräm, smink eller parfymer heller. Ordna därför alla dessa saker innan du sätter på dig ditt smycke.
Tänk altså på: Sist på. Först av.
Fixa dig på morgonen med dusch, parfym, smink osv innan du sätter på smycket och på kvällen tar du av smycket innan du gör dig klar för sängen.


Skulle ditt smycke bli missfärgat  är det varsam rengöring som gäller! En lätt fuktad microfiberduk är det allra bästa och mest skonsamma. Ett  problem är att vissa människor utsöndrar ämnen i huden som gör att metall missfärgas. 
Det kan i extremfall röra sig om några timmar innan smycket  är missfärgat och fult. Då är det tyvärr inget att göra något åt att det blivit så...

På smycken som är silverpläterade kommer basmetallen, dvs den underliggande metallen, förr eller senare att nötas fram och synas. Då finns tyvärr ingenting att göra. Antingen gilla det som det är eller kassera det.
Däremot är det vanligt att ett silverpläterat smycke, ofta kedjor, får en gu- eller rödlaktig ton. Ofta beror det på 
var smycket är förvarat (och hur). I badrummet ska man aldrig förvara sina smycken! Där är det alldeles för fuktigt. Lägg alla smycken var för sig i små plastpåsar som försluts, då håller de mycket längre och repar inte heller varann. Men om det nu har blivit missfärgat fungerar det ofta att rengöra det på det sätt vi  beskrivit ovan. Fungerar inte det kan man i nödfall prova t ex silverdipp, men det finns alltid en viss risk att det inte fungerar eller t o m blir värre. Testa därför ed fördel på en yta av smycket som syns mindre för att se hur metallen reagerar.