vfds

VÅRA MATERIAL

ROSTFRITT STÅL

Smycken framställda av stål är tåliga och hållbara och känns ofta precis lika lyxiga som äkta guld- och silversmycken. Stålsmycken har en aning mörkare färg än silversmycken och metallsmycken, men skillnaden är knappt märkbar om du inte jämför de olika metallerna väldigt noga. Stålsmycken kan också ha en hög och vacker glans tack vare att de poleras tills de blänker.

Stål är ett väldigt slitstarkt material och därför behöver du inte vara lika rädd om dem som med smycken tillverkade av till exempel guld.
Stålsmycken tillverkade av rostfritt stål missfärgas inte eftersom stålet inte oxiderar. Med andra ord är stålsmycken väldigt lättskötta och tål det mesta. Du kan till och med ha stålsmycken på dig när du badar och duschar. Att ha på dig dina stålsmycken i en pool med klor samt i salta hav bör dock undvikas. Smyckena kan rosta eller repas i dessa typer av miljöer.

Skulle de stålsmycken du äger och använder dagligen bli smutsiga kan du enkelt rengöra dem med ett milt rengöringsmedel som exempelvis såpa och vatten. Oftast räcker det med att rengöra smyckena med ljummet vatten och putsa dem med en handduk för att de ska bli rena och återfå sin glans.

Stålsmycken passar dig som letar efter stilrena och robusta smycken som efterliknar silver men har ett lägre pris samt tål vardagens slit och släng. Stålsmycken behöver inte förvaras på något speciellt sätt eftersom de inte är så känsliga.

GLASPÄRLOR

De pärlor vi använder är vaxade och lackerade glaspärlor. Vaxade glaspärlor kallas även för romarpärlor, pärlemorpärlor eller lackpärlor. Vaxpärlorna består av en kärna av glas som sedan doppas ett flertal gånger i ett speciallack tills pärlan får ett vackert hölje. 

Färglagret på pärlorna kan nötas bort och förlora sin lyster av parfym, smink och andra kemikalier. Det går inte att ge lystern/färgen tillbaka när detta skett, så det är viktigt att du hanterar dina pärlor på rätt sätt.

  • Torka pärlorna med en mjuk duk när du använt dom.
  • Undvik att förvara rumstempererade pärlor i kyla.
  • Ge dem rätt luftfuktighet.
  • Lägg inte pärlorna i bomull eftersom det kan torka ut dem.
  • Undvik att få alkohol på pärlorna.
  • Andra smycken kan repa pärlorna, så förvara dem separat från andra smycken.
  • Undvik för mycket svett.
  • Undvik fetthaltiga hudvårdsprodukter.

PLÄTERAD METALL

Silver- och roséplätering innebär att smycket består av en bas av metall som sedan fått ett eller flera överdrag av silver eller rosé. Silverpläterade smycken kräver omsorg för att förebygga missfärgningar. Det är naturligt att silverpläterade metallsmycken efter en tid blir missfärgade, men genom att följa skötselråden får dina smycken en längre hållbarhet.

Ett silverpläterat smycke i metall måste du vara extra varsam med. Vid lättare missfärgning kan du torka/polera ditt smycke med en torr trasa/microfiberduk.

Metallen kan reagera på vissa hudtyper (oxidering) och det är omöjligt för oss att veta vem som kan bära metallsmycken. Oftast vet man med sig själv om man kan bära metall eller inte.

Tänk på att en del kedjesmycken har öppna länkar och sliter man i dem för mycket så går de sönder. Vi kan inte ta ansvar för vårdlöst hanterande smycken, vardagligt slitage eller oxidering.

ÄKTA SILVER

Smycken i äkta silver kan hålla genom generationer!

Eftersom silver är en mjuk metall bildas repor vid användning. Dessa repor syns  tydligast när smycket är nytt för att sedan jämna ut sig med tiden. Vissa silversmycken har en mattborstad yta från början och är därmed tåligare mot repor än en högplank yta.

Silver oxiderar/mörknar pga. svavel som finns naturligt i luften, i vår hud och i våra kläder. Vissa människor utsöndrar mer svavel än andra därför mörknar smycket olika fort på olika människor. Luftfuktigheten är också en faktor som påverkar silvret, därför bör du aldrig lägga av dig dina silversmycken i fuktiga miljöer typ badrum. Tänk på att alltid förvara dina smycken i en separat ask eller lufttät påse. 

  • Putsa dina silversmycken regelbundet för att undvika oxidering och fläckar. Vår effektiva putsduk fungerar på alla silverytor och är lätt att ta med.
  • Dina silversmycken rengör du lätt med silverdip eller silverputs. Silver oxideras olika snabbt beroende på vad vi utsöndrar ifrån huden.